اگر تصمیم برقطع قرص ضدبارداری به منظور حاملگی دارید آیا میدانید مصرف قرص را دقیقا چه زمانی باید قطع کنید؟ و چقدر طول میکشد تا بعد از قطع مصرف قرص، باردار شوید؟ بعد از گذشت چه زمانی از قطع مصرف قرص، و عدم موفقیت در بارداری باید به پزشک مراجعه کنید؟پاسخ تمامی این سولات را در این مقاله مطالعه کنید.
چه زمانی می توانیم مصرف قرص ضدباداری را قطع کنیم؟
آیا تصمیم گرفته اید مصرف قرص های ضد بارداری را کنار بگذارید و برای بچهدار شدن اقدام کنید؟ تصمیم خوبی گرفتهاید
قرص های ضد بارداری با تاثیر بر غده کوچکی در مغز به نام “هیپوفیز” مانع از تخمک گذاری میشوند. با قطع مصرف قرص، طبیعی است که هیپوفیز کارکرد طبیعی خود را از سر میگیرد و به تخمدان ها فرمان تولید تخمک میدهد. البته مسلما طی مدتی که قرص مصرف میکردید، تخمدان ها کمی تنبل شدهاند و مدتی طول میکشد تا منظم شده و تخمک گذاری آغاز شود. به موازات تخمک گذاری، بافت رحم نیز فعال میشود تا خود را برای لانه گزینی احتمالی تخمک بارور شده آماده کند. سعی کنید دوره مصرف قرص خود را تکمیل کرده و با اتمام یک بسته، مصرف را به طور کامل قطع کنید. ممکن است اولین عادت ماهانه شما بعد از قطع مصرف قرص به موقع باشد یا برعکس به تاخیر بیافتد. این مساله کاملاً طبیعی است و جای برای نگرانی وجود ندارد.
بارداری بلافاصله بعد از قطع قرص ضد بارداری خطرناک است؟
خیر، متخصص زنان و زایمان معمولا توصیه میکنند دو تا سه ماه بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری از روش جلوگیری دیگری مثل کاندوم استفاده کنید تا تخمک گذاری منظم شده و رحم خود را برای لانه گزینی بهتر تخمک آماده کند. این فاصله گذاشتن شانس بارداری را افزایش میدهد و احتمال نقصهای جنینی را پایین میآورد. اما به هر حال اگر بلافاصله بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری، باردار شدید نگران نشوید.
آیا مصرف قرص ضد بارداری سبب کاهش قدرت باروری می شود؟
خیر. بسیاری از بانوان تصور میکنند، مصرف قرص ضد بارداری قدرت باروری را نیز کاهش میدهد و بعد از قطع مصرف آنها باید مدتها منتظر بمانند تا بتوانند بچه دار شوند، اما بررسیهای علمی خلاف این موضوع را به اثبات رسانده است. آمار نشان میدهد 20 تا 25 درصد بانوانیکه به مدت دو سال یا بیشتر از قرص ضد بارداری استفاده کردهاند به محض قطع قرص، میتوانند باردار شوند و 80 درصد طی یک سال بعد از قطع مصرف قرصها باردار میشوند.
اگر از چه مدت زمانی از قطع مصرف قرص ضد بارداری بگذرد، نگران کننده است؟
مصرف قرص ضد بارداری هیچگونه عارضهای برای رحم و تخمدان ندارد و 50 درصد بانوانیکه از این روش استفاده میکنند، طی شش ماه بعد از قطع مصرف قرص باردار میشوند. اما به هر حال زمان فعال شدن مجددا رحم و تخمک گذاری در تمام بانوان یکسان نیست. به طور کلی گفته میشود؛ اگر زوجی دو سال مرتبا در کنار هم باشند و از هیچ روش ضد بارداری استفاده نکنند و در هفته سه بار نزدیکی داشته باشند و بچهدار نشوند، لازم است از یک روش کمک باروری بهره بگیرند. البته اگر زوجی بالای 38 سال سن دارند، بهتر است سریعتر از این زمان برای مشاوره به پزشک بروند.
آیا نظم قاعدگی بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری بهم میریزد؟
بعد از قطع مصرف قرص، تخمدان ها با تولید دو هورمون تخمک گذاری را آغاز میکنند. استروژن قبل از تخمک گذاری و استروژن و پروژسترون بعد از تخمک گذاری باید ترشح شود. عدم ترشح به موقع این هورمونها گاهی باعث بروز مشکلاتی میشود. مثلاً در برخی موارد تخمدان ها در آغاز دوره بسیار حساس هستند.
البته این موضوع طبیعی است. به هر حال برای مدتی از تخمدان ها هورمونی ترشح نشده و قاعدگی وجود نداشته است و حالا با ترشح مجدد هورمونها تخمدان حساس و دردناک است. این موضوع نیز گذراست و معمولا بعد از چند دوره برطرف میشود. در برخی موارد نیز دورهها نامنظم می شوند، دلیل آن این است که گاهی تخمدان ها تنها تولید و ترشح هورمون استروژن را آغاز میکنند و پروژسترون ترشح نمیشود. در نتیجه قاعدگی نامنظم و زمان آن غیرقابل پیشبینی است و مرتبا عقب و جلو میافتد. در این شرایط ممکن است اصلا تخمک گذاری شروع نشده باشد