سونوگرافی از جنین میتواند در هر زمان از دوران بارداری انجام شود. پزشک ممکن است به دلایل زیر سونوگرافی جنین را انجام دهد:
- تأیید بارداری و محل آن: برخی از رویانها به جای رحم در لوله فالوپ رشد میکنند. سونوگرافی میتواند به پزشک در تشخیص و کشف حاملگی خارج رحمی کمک کند.
- تعیین سن جنین: دانستن سن جنین (از زمان لقاح) به پزشک کمک میکند که تاریخ بارداری را مشخص کند و بر اساس این تاریخ در طول بارداری دورههای حساس را مشخص نماید.
- تشخیص تعداد جنینها: اگر پزشک به بارداری چند قلو مشکوک باشد، سونوگرافی ممکن است برای تأیید این حدس و مشخص نمودن تعداد جنینها صورت بگیرد
- ارزیابی رشد جنین: پزشک ممکن است از سونوگرافی استفاده کند تا تعیین کند آیا جنین با روند طبیعی رشد میکند یا خیر. سونوگرافی میتواند برای کنترل حرکت، تنفس و ضربان قلب جنین مورد استفاده قرار گیرد. تقویم بارداری روند رشد جنین و تغییرات درونی شما را از ابتدای بارداری تا زمان تولد جنین شرح میدهد
- مشاهده وضعیت جفت و سطح مایع آمینوتیک: جفت، خون حاوی مواد مغذی حیاتی و اکسیژن را در اختیار جنین قرار میدهد. زیاد یا کم بودن مایع آمنیوتیک - مایعی که اطراف جنین را در رحم احاطه کرده است – یا مشکلاتی در رابطه با جفت به توجه ویژه پزشکی نیاز خواهد داشت.
- تشخیص نقوص مادرزادی: سونوگرافی میتواند به پزشک این امکان را بدهد تا نقوص مختلف هنگام تولد را تشخیص دهد.
- کشف نشانهها: اگر خونریزی یا مشکلات دیگری دارید، سونوگرافی میتواند به پزشک کمک کند که علل این علائم و مشکلات را تشخیص دهد.
- اجرای تستهای دوران بارداری: پزشک ممکن است از سونوگرافی به عنوان راهنمایی برای قرار دادن سوزن در تستهای تشخیصی بارداری مانند تست آمنیوسنتز یا نمونه برداری از پرزهای کوریونی استفاده کند.
- تعیین محل و وضعیت قرارگیری جنین قبل از زایمان: درصورتی که وضعیت قرارگیری نوزاد طبیعی نباشد، ممکن است نیاز به عمل سزارین باشد. سونوگرافی جنین تنها برای تعیین جنسیت او سفارش نمیشود، بلکه فرصتی برای رفع کنجکاوی والدین نگران به دلیل مسائل پزشکی نیز هست. سونوگرافی به تنهایی به منظور داشتن عکس و ویدئو از جنین سفارش نمیشود.
سونوگرافی ضروری برای مادر و جنین ایمن شناخته شده است. محققان هیچگونه مشکلی را در اثر سونوگرافی در کودکانی که مادرشان در زمان جنینی آنها مرتب سونوگرافی انجام میدادهاند، مشاهده نکردهاند.