سئوالاتی که درباره آی ‌یو‌ دی می‌پرسند

آی یو دی (IUD) وسیله کوچکی است که برای جلوگیری از بارداری، توسط پزشک متخصص زنان در داخل رحم زنان قرار داده می شود.برخی خانم‌ها از گذاشتن آی‌یو‌دی، می‌ترسند. از آنجا که گذاشتن آی‌یو‌دی توسط پزشک متخصص زنان انجام می‌شود، بنابراین مشکلی به وجود نمی آورد.

طول نخ آی‌یو‌دی پس از گذاشتن آن در درون رحم کوتاه شده و انتهای آن در خارج از دهانه رحم و در داخل واژن قرار می گیرد و به مرور توسط ترشحات آن ناحیه نرم می‌شود. دیدن نخ در معاینه‌های دوره‌ای کمک می‌کند تا مطمئن شویم که آی‌یو‌دی در جای خود قرار دارد.

برخی خانم ها هم می‌ترسند با داشتن آی‌یو‌دی نتوانند کارهای معمولی خود را انجام دهند.
به این گروه می‌گویم که آی‌یو‌دی هیچ دخالتی در انجام کارهای روزانه ندارد، زیرا رحم داخل لگن قرار دارد و توسط آن محافظت می‌شود، بنابراین در حین انجام کار (کارهای معمولی یا کارهای سنگین) نیرو و یا فشاری نمی‌تواند موجب تغییر شکل و موقعیت آی‌یو‌دی در رحم شود. به دلیل این که آی‌یو‌دی نیاز به استفاده روزانه ندارد و مراقبت‌های آن در مقایسه با سایر روش‌های جلوگیری از بارداری، در فواصل طولانی‌تری انجام می‌شود، بنابراین برای افرادی که مشغله زیاد دارند می‌تواند روش مناسبی باشد. وضعیت قرارگیری آی‌یودی در داخل رحم به نحوی است که در حالت‌های مختلف بدن (نشستن، ایستادن، خم شدن) هیچ ‌گونه مشکلی به وجود نمی‌آورد.

همه خانم‌های شاغل، چه قالیباف و کشاورز و چه کارمند باید بدانند که انجام این کارها بدون رعایت وضعیت صحیح قرارگیری بدن، می‌تواند مشکلاتی را برای کمر، گردن و ستون فقرات ایجاد کند، اما این مساله هیچ ارتباطی به استفاده کردن یا نکردن از آی‌یو‌دی ندارد.

 

سئوالاتی که درباره آی ‌یو‌ دی می‌پرسند


۱- آیا خانم هایی که سزارین شده اند می‌توانند آی‌یو‌دی بگذارند یا نه؟

باید بگویم نوع زایمان هیچ ربطی به گذاردن آی‌یو‌دی ندارد. با گذشت شش هفته از سزارین، رحم آمادگی لازم را برای کارگذاری آی‌یو‌دی پیدا می‌کند.


۲- آیا افرادی که آی‌یو‌دی دارند می‌توانند دارو مصرف کنند؟

کارگذاری آی‌یو‌دی تداخلی با مصرف دارو ندارد. در واقع مصرف داروها روی عملکرد آی‌یو‌دی تاثیری ندارد و در صورت نیاز و با تجویز پزشک می‌توان از داروهای لازم استفاده نمود.



۳- آیا آی‌یو‌دی باعث عفونت رحم و در نتیجه چسبندگی و خشکی رحم می‌شود؟

خیر. آی‌یو‌دی باعث ایجاد عفونت در دستگاه تناسلی زنان نمی‌شود، بنابراین مشکلات چسبندگی، خشکی ‌رحم و بیماری‌های زنانگی را به وجود نمی‌آورد. با توجه به این که تا مدتی پس از گذاشتن آی‌یو‌دی، ترشحات طبیعی دهانه رحم کمی‌ زیاد می‌شود، با رعایت نکات بهداشتی باید از عفونی شدن آن جلوگیری کرد


۴- آیا آی ‌یو ‌دی (IUD) ممکن است در بدن حرکت کرده و به قسمت‌های بالایی شکم، معده و قلب کشیده شود؟

خیر. آی‌یو‌دی وسیله متحرکی نیست که بتواند حرکت کند و معمولا در جای خود باقی می‌ماند. از طرف دیگر مسیری در رحم برای حرکت آی‌یو‌دی به سمت بالا وجود ندارد. تنها امکان جابه‌جایی آی‌یودی به طرف پایین و داخل واژن است که خطری برای سلامت فرد ندارد.  


۵- آیا آی‌یو‌دی باعث لکه ‌بینی و نامنظم شدن قاعدگی می شود و با زیاد کردن مقدار خونریزی، کم‌خونی به وجود می‌آورد؟

آی‌یو‌دی در بعضی از افراد ممکن است باعث افزایش میزان خون‌ریزی عادت ماهیانه و لکه‌بینی شود که این مشکل معمولا طی دو تا سه ماه بعد از گذاشتن آی‌یو‌دی برطرف می‌شود.
برای برطرف کردن لکه‌بینی ناشی از آی‌یو‌دی، نیازی به خوردن قرص‌های خوراکی پیشگیری از بارداری نیست. کم‌خونی هم در افرادی دیده می‌شود که با گذاشتن آی‌یو‌دی دچار خون‌ریزی شدید می گردند. مشکل کم‌خونی در معاینه‌های دوره‌ای‌ آی‌یو‌دی بررسی می‌شود و اگر وجود داشته باشد با قرص آهن به راحتی قابل درمان است.


۶-آیا آی‌یو‌دی باعث به وجود آمدن دردهایی مانند درد کمر، درد هنگام خون‌ریزی ماهیانه، درد زیر شکم، ساق پا، ران، استخوان و دیسک کمر می‌شود؟

خیر. آی‌یو‌دی اندازه کوچکی دارد و فشاری به هیچ ناحیه‌ای از بدن مانند استخوان، ساق پا، ران و کمر وارد نمی‌کند. ممکن است طی دو تا سه ماه اول پس از گذاشتن آی‌یو‌دی، درد کمی‌ در ناحیه کمر، زیر شکم و هنگام قاعدگی ایجاد شود که در صورت نیاز با مسکن‌های معمولی برطرف خواهد شد.


۷-آی‌یو‌دی باعث به وجود آمدن سرطان رحم می‌شود؟

خیر. عفونت‌های درمان نشده و مسایل ژنتیکی از عوامل بروز سرطان رحم هستند و آی‌یو‌دی احتمال به وجود آمدن سرطان‌های رحم و دهانه رحم را کاهش می‌دهد.

 

۸- آی‌یو‌دی باعث ایجاد مشکلات رحمی‌ مانند افتادگی رحم و کوچک شدن اندازه رحم می‌شود؟

خیر. آی‌یو‌دی با توجه به اندازه و نحوه اثر و جنس آن نمی‌تواند باعث افتادگی رحم و یا تغییرات اندازه رحم شود. عوامل اصلی افتادگی رحم تعداد زیاد بارداری‌ها، زایمان‌های سخت و ... است.


۹- آی‌یو‌دی حالت گزیدگی ایجاد می‌کند؟

خیر. آی‌یو‌دی قدرت گزیدن ندارد. از طرفی، رحم عضو بی‌حسی است، به طوری که فرد در هنگام بارداری درد یا خارش ناشی از بزرگ شدن رحم را حس نمی‌کند.

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
بالا