درمان ناباروری زنان (قسمت اول)

روش های زیادی برای درمان ناباروری زنان وجود دارد. برخی از گزینه های درمانی به دنبال استفاده از دارو برای بازگرداندن تخمک گذاری هستند. اما بعضی از درمان ها با روش تهاجمی تری بر روی تولید مثل اثر می گذارند. پس از این که مشکل ناباروری مشخص شد، تنها شخصی که می تواند در انتخاب روش های درمان ناباروری زنان به آن ها کمک کند، پزشک متخصص است. برای انتخاب نوع درمان فرد باید از خطرات، منافع، هزینه ها و عوارض جانبی بالقوه آن برای مادر، پدر و کودک اطلاعات کافی داشته باشد. پس اگر به دنبال اطلاعات جامع در مورد روش های درمان ناباروری زنان هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

روش های متداول درمان ناباروری زنان

استفاده از داروها برای درمان مشکلات تخمک گذاری

بالای ۲۵ درصد از موارد ناباروری در زنان از مشکلات تخمک گذاری ناشی می شود. بنابراین، جای تعجب نیست که دارو درمانی برای بازگرداندن قدرت تخمک گذاری زنان، جز اولین و اصلی ترین درمان ناباروری زنان باشد. خوشبختانه اکثر مشکلات تخمک گذاری با دارو درمان می شوند.

انواع داروها می توانند به تحریک تخمک گذاری کمک کنند. داروهایی که در این زمینه استفاده می شوند، همچنین می توانید برای زنانی که به طور مداوم تخمک گذاری نمی کنند نیز کاربرد داشته باشند. نوع داروهایی که برای درمان مشکلات تخمک گذاری استفاده خواهد شد به علت زمینه ای مشکل بستگی دارد. اما اصولا برای استفاده از این درمان، داروهای زیر تجویز می شوند:

کلومیفن سیترات (کلومید)

کلومیفن سیترات یکی از رایج ترین درمان های مشکلات تخمدان است. این دارو خوراکی و غیر هورمونی بر روی غده هیپوفیز تاثیر می گذارد. کلومیفن سیترات سطح هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون جسم زرد (LH) را افزایش می دهد. اساسا، کلومید مکانیسم های طبیعی هورمون هایی که تخمک گذاری را ترویج می دهند را تحریک می کند. اغلب برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از این دارو استفاده می شوند. در زنان با تخمک گذاری طبیعی نیز ممکن است کلومیفن سیترات برای افزایش شانس باروری تجویز شود.

هورمون انسان گنادوتروپین جفتی یا HCG

یکی دیگر از درمان های شایع ناباروری استفاده از هورمون گنادوتروپین جفتی انسان (HCG) است. این هورمون باعث تحریک فولیکول های تخمدانی برای انتشار تخمک می شود.

داروهای تجویزی برای مشکلات پرولاکتین

پرولاکتین هورمونی است که باعث تولید شیر می شود. سطح بالا این هورمون می تواند تخمک گذاری را مختل کند. به همین خاطر است که زنان شیرده در شرایط خاص نیازی به استفاده از روش های پیشگیری از بارداری ندارند. برای زنانی که سطح پرولاکتین بدنشان بالا است، بروموکریپتین جهت کنترل این هومورن تجویز می شود. این دارو به نام Parlodel نیز شناخته می شود.

داروهای تجویزی برای درمان سندرم تخمدان

زنان مبتلا به مقاومت به انسولین و سندرم تخمدان پلی کیستیک سطوح بالاتر از حد نرمال از هورمون های مردانه (آندروژن) در بدن دارند. این هورمون می تواند تخمک گذاری را قطع کند. متفورمین )گلوکوفاژ) مقاومت انسولین را کاهش می دهد. پس از کاهش مقاومت به انسولین، سطح آندروژن نیز پایین آمده و تخمک گذاری از سر گرفته می شود.

پزشکان اغلب متفورمین را با FSH یا کلومیفن سیترات تجویز می کنند. ترکیب این داروها کمک می کند تا تخمک گذاری به طور منظم تحریک شود.

خطر چند قلوزائی

تحریک تخمک گذاری می توانید منجر به انتشار بیش از یک تخمک شود. اگر مشکل زنده بودن چند فولیکول همزمان توسط پزشک بررسی نشود، مشکلات بالقوه جدی در انتظار مادر است. زنانی که از تخمدانشان چندین تخمک آزاد می شود، احتمال چند قلو زایی دارند. جنین های متعدد در معرض خطر بالاتری برای موارد زیر می باشند:

  • تولد زودرس
  • نقص خاصی به هنگام تولد
  • وزن کم هنگام تولد

اگر تحت درمان باروری هستید، احتمال پرش بدنتان از روی چرخه قاعدگی وجود دارد. در واقع احتمال این که یک دوره را از دست بدهید هست. با این حال اگر در هر چرخه بیش از ۲ یا ۳ فولیکول آزاد می کنید باید با پزشک مشورت کنید.

جراحی ناباروری

اگر لوله های فالوپ مسدود شده و یا آسیب دیده باشند می توانند مشکلات ناباروری ایجاد کنند. دلایلی که ممکن است لوله های فالوپ را مسدود کنند عبارتند از:

این مشکلات اغلب می توانند با عمل جراحی اصلاح شوند و انسداد رفع شود. گاهی اوقات نیز لوله فالوپ آسیب دیده کلا برداشته می شود. این کار می تواند لقاح آزمایشگاهی (IVF) را آسان تر کند.

این نوع جراحی می توانند در شرایط زیر نیز استفاده شوند:

  • برداشتن بافت اضافی در زنان مبتلا به اندومتریوز
  • حذف چسبندگی های لگن
  • درمان فیبروئیدها
  • اختلالات رحم
  • معکوس کردن بستن لوله های رحمی
مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
بالا