همانطور که میدانید بیشتر کاندومها از لاتکس تهیه شده اند. برخی از افراد زمانی که از این کاندومها برای برقراری رابطه جنسی استفاده میکنند، ممکن است با مشکلاتی همچون حساسیت واژن یا آلت تناسلی مواجه شوند. برخی از نشانههای رایجی که بر اثر حساسیت به کاندومهای لاتکس ایجاد میشود خفیف هستند. با اینحال، استفاده مکرر از لاتکس ( اگر فردی به آن حساسیت داشته باشد) میتواند به واکنشهای شدید و در برخی از موارد کشنده منجر شود.
اگر نشانههای مرتبط با حساسیت به کاندوم را تجریه میکنید باید برای اتخاذ یک روش جایگزین به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید تا مطمئن شوید خطرات موجود را درک میکنید و خود را از این خطرات دور میسازید. آلرژی و حساسیت واژن به کاندوم میتواند به مشکل بزرگی تبدیل شود اما زیاد نگران نباشید. گزینههای جایگزین زیادی برای کاندومهای لاتکس وجود دارد.
حساسیت به کاندوم در زنان
* حس سوزش:
یکی از نشانههای رایج حساسیت به کاندوم، حس سوزشی است که در ناحیه آلت تناسلی دیده میشود. این حس سوزش ممکن است در داخل واژن یا پوست اطراف آن نیز دیده شود.
* راش پوستی:
راش پوستی معمولا حدود 8 ساعت بعد از کاربرد کاندومهای لاتکس دیده میشود. چنین راشهایی ممکن است خفیف تا متوسط باشند و حس خارش یا سوزش را در ناحیه واژن ایجاد نمایند. راشها معمولا رنگ صورتی یا قرمز دارند. پوست ممکن است به هنگام خارش زخمی شود و پوسته پوسته گردد.
*خارش:
معمولا خارش اولین نشانه هر حساسیتی است و در حساسیت به کاندوم نیز این موضوع میتواند مشکل ساز و در عین حال خجالت آور باشد. در ناحیه تناسلی که کاندوم در آن قرار میگیرد ممکن است خارش خفیف تا شدیدی ایجاد شود . خانمها به احتمال زیاد این خارش را در اطراف واژن، مهبل و لابیاهای اطراف آن تجربه میکنند و حتی حس خارش به داخل واژن نیز انتقال پیدا میکند. اگر فردی که به کاندوم حساسیت دارد در رابطه جنسی دهانی نیز شرکت کند، لبها، گلو، دهان نیز ممکن است دچار خارش شود.
* تاول:
حساسیت به کاندومهای لاتکس معمولا بعد از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این ماده توسعه پیدا میکند و با گذشت زمان بدتر میشود. در نتیجه، تاول معمولا در اطراف یا در نواحی ایجاد میشود که در معرض کاندوم بوده اند. این تاول نتیجه تلاش سیستم ایمنی برای مقابله با مواد خارجی است. تاولهایی که در این شرایط ایجاد میشوند معمولا پر از آب هستند و میتوانند دردناک باشند.
* آنافیلاکسی:
آنافیلاکسی واکنش آلرژیک شدیدی است که بدن به برخی از شرایط از خود نشان میدهد. اگر چنین واکنشی رخ دهد باید فرد بلافاصله به بیمارستان انتقال یابد و درمانهای فوری آغاز شود. اگر تنگی نفس، مشکل در تنفس، تورم لبها، دهان و گلو، ضربان قلب تند یا درد در قفسه سینه را تجربه میکنید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. این شرایط اگر درمان نشده رها شود میتواند به مرگ نیز بیانجامد.
در این شرایط چه کاری میتوان انجام داد؟
تشخیص نشانههای حساسیت به کاندوم در مراحل اولیه میتواند از مشکلات بعدی بکاهد. بعد از اینکه متوجه شدید به این کاندومها حساسیت دارید، استفاده از آن را متوقف کنید. قبل از اینکه به سراغ پزشک بروید، میتواند انواع دیگری از کاندومها را امتحان کنید و تغییراتی که حاصل میشود را مشاهده نمایید. به عنوان مثال میتوانید از کاندومهای پلی اورتان استفاده کنید. این کاندومهای غیر لاتکسی، نازکتر هستند و قدرت بیشتری دارند. این ها گرما را بهتر انتقال میدهند. هر چند استفاده از چنین مواردی ممکن است شما را با مشکلاتی همچون پاره شدن یا لغزیدن مواجه کند.
اگر نشانههایی که در بالا ذکر کردیم را بعد از استفاده کردن از کاندوم تجربه می کنید، باید به وجود حساسیت مشکوک شوید و با یک پزشک متخصص زنان مشورت نمایید. در این شرایط پزشک میتواند حساسیت شما را بررسی کند و راه حلهای مفیدی را در اختیارتان قرار دهد. اگر حساسیت به کاندوم خفیف باشد، پزشک کرم موضعی یا استروئیدهای خوراکی را تجویز میکند. در مواردی که حساسیت شدیدی همچون آنافیلاکسی وجود دارد، پزشک میتواند اپی نفرین را برای بازیابی سلامت فرد تجویز نماید.
داروهای موجود برای درمان حساسیت به کاندوم
برخی از نشانههای حساسیت به کاندوم همچون خارش و تحریک را می توان به کمک داروهایی که متخصص زنان تجویز میکند از بین برد. پزشک ممکن است برای درمان چنین شرایطی از آنتی هیستامین یا کورتیکواستروئیدها استفاده کند. مواردی که در بالا مطرح شد میتواند حساسیت به کاندومهای لاتکس را تسکین ببخشد. با اینحال استفاده از کاندومهای غیر لاتکس رابطه جنسی خوب و بهتری را فراهم میکنند. شما میتوانید از کاندومهایی همچون کاندوم پلی اورتان استفاده کنید.