با عوارض واریکوسل آشنا شوید

امروزه واریکوسل یکی از شایع ترین علت ناباروری مردان جوان می باشد. از هر ۱۰ نفر مرد جوان ۲-۳ نفر مبتلا به این بیماری هستند. وجود واریکوسل در یک مرد جوان دلیل ناباروری نمی باشد و در بسیاری از موارد مردان جوان و میانسالی را می بینیم که علیرغم واریکوسل بارور و صاحب چند بچه نیز می باشند. اگر مردی جوان پس از ازدواج و  گذشت یکسال علیرغم مقاربت طبیعی و عدم جلوگیری بچه دار نشود باید بررسی شود.

لازم به ذکر است که باید خانم ها نیز از نظر علت ناباروری همزمان بررسی شود. علتهایی که باعث ناباروری خانم ها می شوند عبارتند از:

تخمدانهای پر از کیست، چسبندگی لوله های رحمی، وجود رحم دو شاخه، تخمدانهای کوچک و رشد نکرده و ضعیف

شایعترین علل ناباروری مردان عبارتند از:

 ۱- واریکوسل

۲- بیضه های کوچک رشد نکرده

۳- سرتولی سل سندرم که در آن سلولهای نطفه ساز وجود ندارد

۴- چسبندگی لوله های منی بر

۵- تورم بیضه ها بعد از اریون که باعث آسیب به بیضه ها می شود.

وقتی در آزمایش اسپرم یک مرد سلولهای اسپرم وجود نداشته باشد و صفر باشد باید از بیضه نمونه برداری انجام شود و اگر سلولهای نطفه ساز وجود نداشته باشد امکان باروری طبیعی و بچه دار شدن در این فرد وجود ندارد ولی اگر در نمونه برداری اسپرم وجود داشته باشد ولی خارج نشود نشان دهنده انسداد در مسیر لوله های منی می باشد که بهترین درمان برای این افراد IVF می باشد.

در بیماری واریکوسل سلولهای نطفه ساز کاملاً وجود داردند ولی به علت واریکوسل و خراب شدن رگ های واریسی سلولهای نطفه ساز به صورت غیرطبیعی و کم حرکت می باشند. هنوز درمان داروئی برای واریکوسل وجود ندارد. داروهائی که نطفه ساز ی را تحریک می کنند تنها باعث بهبودی اسپرم به میزان ۵ درصد در فرد مبتلا به واریکوسل می شوند  و لذا امروزه قطعی ترین روش درمان واریکوسل عمل جراحی می باشد.

مثل عمل های جراحی دیگر، عمل واریکوسل نیز توأم با عوارضی همراه می باشد که به مهمترین آنها اشاره می کنیم:

۱-     هیدروسل یا آب آوردن بیضه

هنگام عمل جراحی اگر رگهای واریس کاملاً توسط جراح لخت نشود و بافت لنفی آن جدا نشود و یا اگر بعد از عمل شخص استراحت کافی نداشته باشد و زیاد سرپا بایستد باعث جمع شدن آب دور بیضه می شود که خود را با بزرگی بیضه عمل شده نسبت به بیضه طبیعی نشان می دهد

اگر تعداد آب دور بیضه کم باشد نیاز به درمان ندارد. اگر هیدروسل باعث شود بیضه ای که قبلاً عمل واریکوسل روی آن انجام شده بیش از حد بزرگ شود قطعی ترین و بهترین درمان آن عمل جراحی و تخلیه آب دور بیضه می باشد.

تخلیه آب دور بیضه با سرنگ باعث می شود که دوباره آب جمع شود و لذا توصیه نمی گردد.این عمل به صورت سرپائی انجام می شود.

۲-  کوچک شدن بیضه بعد از عمل جراحی وایکوسل

که علت آن قطع شدن شریان بیضه دارای واریکوسل می باشد که در حین عمل جراحی واریکوسل به اشتباه توسط جراح قطع می گردد و به علت عدم خون رسانی بعد از عمل تدریجاً بیضه کوچک می شود که در این صورت درمانی برای برگشت آن وجود ندارد.

۳-  درد بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل

به علت بسته شدن رگهای واریکوسل در هنگام عمل جراحی اغلب درد بیضه ها ایجاد می شود که تدریجاً با استراحت برطرف می شود.

امروزه با پیشرفت در تکنیک های جراحی و با انجام عمل جراحی میکروسرجری و لاپاراسکوپی واریکوسل عوارض بعد از عمل بسیار کم و نادر می باشد.

لازم به ذکر است در بعضی افراد به علت درد بیضه به پزشک مراجعه می کنند که در معاینه بیماری واریکوسل در آنها تشخیص داده می شود و اگر چنین فردی علیرغم بیماری واریکوسل بچه دار می باشد و یا آزمایش اسپرم آن طبیعی باشد نیاز به عمل جراحی ندارد چرا که عمل جراحی واریکوسل نه تنها باعث از بین رفتن درد نمی شود بلکه در بسیاری موارد باعث افزایش درد ناشی از برش جراحی نیز می گردد.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
بالا